Suojele verkkosivustosi näillä toimenpiteillä – lyhyt opas turvalliseen nettinäkyvyyteen

Yrityksesi tai oma nettisivustosi on tärkeä työkalu ja apuväline. Laadukkaan sisällön rinnalla myös sivuston turvallisuuden tulisi olla huipputasoa, jotta et kokisi myöhemmin ongelmia. Niitä voivat olla esimerkiksi tietomurrot, sivustokaappaukset ja muut hakkeroinnit, joiden selvittely vie aikaa ja mahdollisesti myös rahaa.

Turvallisuus on erityisen tärkeä niillä sivustoilla, jotka ylläpitävät rekisteriä asiakkaistaan ja tarjoavat ostomahdollisuuden sivustonsa kautta. Rahansiirtojen tulee olla turvattuja kaikin puolin, jotta asiakkaita tulisi. Lisäksi suojaat sivustosi myös asiakkaan tietojen turvaamiseksi.

Turvallisuustoimet sisällytetään verkkosivuille jo niiden suunnittelu- ja tekovaiheessa, joten pidä huolta, että sivuiltasi löytyvät ainakin alla esitellyt turvatoimenpiteet ja ominaisuudet.

Philipp Katzenberger on Unsplash

Perusturvallisuuden tuo ensinnäkin lupa toiminnalle. Se täytyy olla saatu asiaankuuluvalta viranomaiselta. Esimerkiksi casinot netissä anovat sitä eri maiden peliviranomaiselta, kun taas yritykset hakevat toimilupaa oman alansa valtion virastosta. Saatu toimilupa asettaa myös raamit sivuston turvallisuudelle.

SSL-suojaus

SSL-sertifikaatti on yksinkertaisin tapa pitää huolta siitä, että asiakkaasi tiedot pysyvät suojattuina. SSL-suojaus voidaan todeta heti osoiterivin viereltä näkyvästä lukon kuvasta; musta lukko tarkoittaa suojattua sivustoa, jolla on turvallista asioida. SSL-suojaus toimii seuraavasti:

–          Se salaa asiakkaasi lomakkeisiin syöttämät tiedot siirron aikana

–          Vain rekisterin haltija voi purkaa salauksen

–          Henkilötiedot ja ostohistoria eivät voi päätyä ulkopuolisten kynsiin

SSL-suojauksesta voidaan käyttää myös nimeä TLS, mutta kyseessä on sama asia. Sen olemassaolo parantaa myös sivustosi sijoitusta Googlen hakutuloksissa. Sertifikaatin hankkiminen on mahdollista myös ilmaiseksi.

Vahva salasanakäytäntö

Sivuston adminilla tulisi olla käytössä erittäin vahva salasana. Se on parhain turva hakkereita ja tietomurtoja kohtaan. Tästä syystä kaikilla heillä, joilla on käyttöoikeus sivustoosi, tulisi olla käytössään mahdollisimman monimutkainen ja täten vahva salasana.

FLY:D on Unsplash

Samaa voidaan pyytää myös asiakkailta rekisteröintiprosessissa. Vahva salasana sisältää yleensä yhden ison kirjaimen, numeron ja yhden erikoismerkin, mutta sivusto voidaan ohjelmoimaan esimerkiksi tarjoamaan automaattisesti vahvan salasanaehdotuksen. Se voidaan samalla tallentaa Chromen salasanojen joukkoon.

Päivitä käyttämäsi ohjelmat säännöllisesti

Tänä päivänä vanhentuneet ohjelmat ovat suurin turvallisuusriski ja ne voivat sisältää bugeja, jotka ovat oivallisia sisäänkäyntejä hakkereille. Päivitä siis käyttämäsi ohjelmistot säännöllisesti ja heti kun ohjelmistovalmistaja tarjoaa uuden version tuotteestaan.

Samalla ota sivuston sisällöstä ja tiedostoista varmuuskopioita. Niiden avulla pystyt pelastamaan sen nopeasti ja helpommin mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä päivittämään sen tarvittaessa. Jossain tapauksissa nimittäin päivitys voi mennä pieleen, joten voit heti palata vanhaan versioon.

Valitse webhotelli hyvin

Webhotelli eli hostingpalvelu tarjoaa sivustollesi kodin netissä eli ostat heiltä sivustollesi tilaa palvelun kiintolevyltä, minkä palvelu sitten julkaisee ostamaasi www-osoitteeseen. Se antaa myös sinulle työkalut muokata sisältöä. Webhotellien kautta voit ostaa yrityksellesi sähköpostipalvelut ja sovellukset, joiden kautta voit tehdä muutoksia helpommin.

Webhotelli ylläpitää myös ajan tasalla olevaa turvallisuusprotokollaa, päivittää käyttämiään lisäosia sekä pitää huolta siitä, että sen palveluja käyttävät sivustot noudattavat myös niitä. Hotellin yhtenä palveluna voi olla turvallisuusskannit, jotka kertovat heti, onko sivuston turvallisuudessa parannettavaa ja voivat jopa tarjota siihen valmiin ratkaisun.

Tiedostojen turvaus on tärkeää

Parhain tapa kontrolloida sitä, kuka pystyy käsittelemään sivustosi tiedostoja, on tiedostojen käyttöoikeuden rajoittaminen. Tällä tavoin kaikki he, jotka haluavat avata tiedostot, joutuvat pyytämään sinulta ensin lupaa ja näet heti, kenestä on kyse. Ulkopuoliset eivät pysty pääsemään käsiksi siTvustojesi sisältöön ja arkaluontoisiin tietoihin sekä tekemään niihin tuhojaan esimerkiksi lisäämällä joukkoon haittaohjelman koodin.

Käytä ammattilaista jos et itse osaa

Ammattilaisten palkkaaminen turvallisuuden varmistamiseksi on hyvä idea, etenkin jos itselläsi ei ole aikaisempaa kokemusta. Palvelut maksavat tietyn verran, mutta sekin on parempi, kuin maksaa kalliit oppirahat itse tehdystä ja vääränlaisesta suojauksesta. Ammattilaisen tekemänä voit olla varma, että sivustosi ovat turvalliset ja voit keskittyä muuhun yritystoimintaan.

Comments are closed.